Close

Kies voor goede sportvoeding!

gezond etenIs het nodig om als een sporter speciale voeding te nemen? Moet je meer eiwitten of andere supplementen nemen? Is een specifiek voedingspatroon van belang? We geven je graag een antwoord op de vragen in dit artikel.

Laten we eerst bespreken wat sportvoeding is en of het ook je sportprestaties verbeteren kan. De definitie van sportvoeding is om met voeding de sportprestaties te verbeteren. Of het ook echt noodzakelijk is kun je jezelf natuurlijk afvragen. Heb je sportvoeding nodig en ook supplementen om je sportprestaties te kunnen verbeteren?

Sportvoeding kun je indelen in een normale voeding met voedingswaarden of in supplementen. Het is afhankelijk van het trainingsdoel waar je voor moet kiezen. Je kunt dan de juiste boodschappen gaan doen in de supermarkt of waar je gaat kopen. Laten we een aantal trainingsdoelen bespreken.

Wanneer je aan duurtraining doet dan is het zo, dat je vooral je suikervoorraad en de vetvoorraad aanspreekt. Voor een lange duurtraining is het nodig om voldoende glycogeen in de spieren en ook in het bloed te hebben. Je kunt dit realiseren door voor je training een koolhydraatrijke voeding te nemen en daarna drie uren voor de training nog een extra dosis koolhydraten te nemen. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken voor en ook tijdens je duurtraining. Er zijn sporters welke tijdens de duurtraining nog extra suikers en dus koolhydraten nemen in de vorm van sportdrankjes en bananen voor een extra energieboost. Het kan je nog een extra setje geven om het langer vol te houden en ook om het intensiever te doen. Voor krachttraining geldt een hele andere aanpak. Hieronder gaan we hier verder op in.

De krachttraining

Voor een krachtsporter is het juist belangrijk om meer gevarieerder te eten en ook gezonder. Het is belangrijk om voor meer spiermassa en meer spierkracht om meer eten te krijgen voor een positieve energiebalans. Eet hierbij vooral meer eiwitten. Een niet sporter verbruikt rond een gram aan eiwit per kilo lichaamsgewicht. Een krachtsporter heeft het dubbele hiervan nodig om meer spiergroei te krijgen. Een hogere inname van eiwitten is vooral gemakkelijk wanneer er meer spiermassa moet komen. Onderzoek heeft aangetoond, dat dit het juiste deel aan eiwitten is per kilo lichaam gewicht. Een goed deel aan eiwitten (1,6 gram tot 2,0 gram aan eiwitten per kilo lichaam gewicht) is goed om een positieve stikstofbalans te krijgen waardoor het herstellen van de spieren veel beter gaat. Een krachtsporter welke 80 kilo weegt moet dus 120 gram tot 150 gram aan eiwitten nemen per dag om een goede opbouw van de spieren te krijgen.

Het meest belangrijke: kies voor een gezonde voeding

Wat is gezond eten nu eigenlijk? Het moet de juiste producten bevatten en de juiste voedingsstoffen. Er zijn verschillende tabellen met gezonde voeding.

De werkzame en de goede supplementen

Je moet de supplementen zien als een bonus en een extraatje. Je hebt om meer spiermassa op te bouwen eigenlijk geen supplementen nodig. Het is mogelijk om net zo gemakkelijk om spiermassa op te bouwen met of zonder supplementen. Voor het afvallen geldt hetzelfde. Supplementen kunnen wel handig zijn. Het is goed om te kijken naar een drietal supplementen welke werkzaam zijn. Het gaat hier om creatine voor wat extra power, eiwitten voor een goed herstel van de spieren en ook cafeïne voor een lichtelijk hogere vetverbranding meer energie. Voor de andere stoffen in de voedingssupplementen is er niet voldoende bewijs, dat ze ook daadwerkelijk en echt helpen.