Close

Is suiker nu echt zo slecht?

Suiker is een stof die van nature in veel voedingsmiddelen terug te vinden is. In bijvoorbeeld fruit, suikerriet en suikerbiet. Lactose, dat terug te vinden is in melk, is ook een suiker, net als fructose, een vruchtensuiker. Zelfs zetmeel in aardappels en granen is een suiker.

Traditionele kristalsuiker wordt gemaakt uit riet- of bietsuiker. Het wordt aan allerlei producten toegevoegd om de smaak beter te maken. Denk maar eens aan vruchtendranken, frisdrank, snoep, chocola en koekjes. Ook stroop en honing kunnen gebruikt worden om producten zoet mee te maken. Deze producten bevatten ook suikers.

https://youtu.be/iVUGLl7nClM

Suiker in het lichaam

Suiker levert energie aan je lichaam maar daar is dan ook alles mee gezegd. Er zitten geen mineralen of vitaminen in. In de darm wordt suiker afgebroken tot glucose en fructose. Dit kan via de bloedbaan opgenomen worden in de lever. Hier wordt fructose omgezet in glucose, dat gebruikt wordt als energiebron. Het teveel zet de lever om in glycogeen dat opgeslagen wordt in de lever en in spieren. Als deze glycogeenvoorraad verzadigd is wordt een overmaat aan glucose omgezet in vetweefsel. Wanneer je lichaam een tekort heeft aan glucose, bijvoorbeeld omdat je een tijdje niks gegeten hebt, dan wordt de glycogeenvoorraad gebruikt om dit tekort aan te vullen. Het vetweefsel blijft intact tot het moment dat de glycogeenvoorraad is uitgeput en de glucosespiegel van het bloed te laag is. Om het opgeslagen vet weer te verbranden zul je dus eerst de aanwezige glucose moeten gebruiken, dan de glycogeenvoorraad en daarna is het vet aan de beurt.

Overdaad schaadt

Het is dus niet zo dat we alle suiker moeten proberen te vermijden. Buiten het feit dat dit lastig is omdat het ook in fruit en sommige groenten voorkomt is het ook niet nodig. Wanneer je op je lijn wil letten is het echter wel verstandig om je suikerconsumptie in de gaten te houden. Wil je daadwerkelijk afvallen dan zul je het minder consumeren van suiker nog aan moeten vullen met sporten, om op deze manier het opgeslagen vet om te zetten in energie voor het lichaam.

Een teveel aan suiker is dus niet per se goed voor het lichaam, maar dit zou je er niet van moeten weerhouden om af en toe eens lekker zoete koekjes te bakken of een stuk chocola te eten.