Close

Alles wat je wilt weten over visolie

 

Het is voor niemand een verrassing dat het voor een mens ideaal is om gezond en gevarieerd te eten, regelmatig te sporten en de alcohol en sigaretten te laten staan. Toch verschillen de meningen over wat precies gezond is. Moet je nou wel of geen vlees eten? Is glutenvrij voor iedereen geschikt of juist niet? Als je even googled kom je zoveel verschillende diëten tegen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarnaast kan het ook per persoon verschillen wat voor iemand ideaal is. De één heeft nou eenmaal iets meer nodig dan de ander.

De voordelen van visolie

Een goede aanvulling op elk voedingspatroon zijn visoliecapsules. Verreweg de meeste mensen eten veel te weinig (vette) vis, terwijl daar nou precies ingrediënten in zitten die mensen zo hard nodig hebben. Denk hierbij voornamelijk aan omega-3 vetzuren. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat deze het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Ook het risico op borstkanker waarschijnlijk lager wanneer men veel omega-3 vetzuren consumeert.

Er zijn ook onderzoeken gedaan die zich specifiek richten op de voordelen voor senioren. Hier speelt niet alleen het gereduceerde risico op hart- en vaatziekten mee maar ook de gunstige werking van omega-3 vetzuren op de hersenen. Patiënten met Alzheimer of dementie kunnen gebaat zijn bij het gebruik van visolie. Ook mentale klachten zoals depressie zouden verminderd kunnen worden met visoliecapsules.

Wanneer je voldoende vis zou willen eten om genoeg omega-3 vetzuren binnen te krijgen moet je minstens wekelijks twee keer (vette) vis eten. De beste bronnen van omega-3 vetzuren zijn makreel, zalm, paling, forel, haring en sardines. Gefrituurde vis is een stuk minder gezond. Wat een nadeel is van het eten van veel vis is dat elke vis ook schadelijke stoffen bevat. Dit komt omdat de vissen zwemmen in water wat nooit helemaal schoon is, bijvoorbeeld de zee. Deze stoffen kunnen zich in vissen ophopen waardoor wij als mens redelijke hoeveelheden binnen krijgen. Daarom zijn visoliecapsules een ideale oplossing. Je weet precies welke hoeveelheid ze bevatten en kunt er zeker van zijn dat er geen schadelijke stoffen in je capsules zitten.

 

lepel met visoliecapsules

Hoe je visolie het best kunt gebruiken

Heet meest gebruikelijk is één visoliecapsule per dag, afhankelijk van de hoeveelheid omega-3 vetzuren die de capsule bevat. Een mens heeft daar dagelijks ongeveer 450 milligram van nodig. Meer dan 1000 milligram zou schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid , dus neem niet meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid in.

Wanneer je zelf veel (vette) vis eet dan heb je misschien minder nodig. In dat geval kun je de capsule overslaan op dagen dat je vis eet. Als je er zeker van wilt zijn dat je de juiste dosering neemt voor jouw lichaam en levensstijl dan kun je altijd een bezoekje brengen aan je huisarts.

Als je het moeilijk vindt om capsules te slikken dan kun je ook de inhoud toevoegen aan een drank of toetje. Reken er wel op dat dit product dan een vreemde bijsmaak krijgt. Experimenteren staat vrij, maar verwarmen wordt afgeraden in verband met de veranderende structuur bij verhitting. Dit geldt ook voor het bewaren van de capsules. Doe dit niet boven de 25 graden.

%d bloggers liken dit: