Close

Gezondste voedingsmiddelen

Iedereen is wel in meer of mindere mate bezig met gezond leven. Gezond eten is daar misschien wel het allerbelangrijkste bij. Wat precies kind met schaal gezond etengezond eten inhoudt kan voor iedereen net even anders zijn. De meningen over wat gezond is lopen ook ver uiteen. De een schaft zoveel mogelijk het vet af, terwijl de ander juist denkt dat je vet nodig hebt. Sommige mensen denken dat ze met een multivitamine pil alles binnenkrijgen wat ze nodig hebben aan vitaminen, terwijl anderen denken dat je dit toch echt uit je groenten, fruit, vlees, noten en zaden moet halen. Wat zijn nou de gezondste voedingsmiddelen per categorie en waarom. Hieronder proberen we de gegeven objectief op een rijtje te zetten.

De voor en na delen van voedingsmiddellen

brood

Het is je vast niet ontgaan dat de consumptie van brood de laatste maanden flink onder de loep heeft gelegen. Je zou er dik van worden en gezondheidsproblemen krijgen. Volgens het voedingscentrum eet de gemiddelde Nederlander juist te weinig brood. Wat wordt er nou precies gezegd over brood, en is het wel of niet gezond?

Er zijn mensen die buikklachten krijgen van tarwebrood. Dit zou kunnen komen door gluten maar waarschijnlijker is het dat bepaalde koolhydraten de boosdoener zijn. Deze zitten ook in melk en in veel fruit en groenten. Dit houdt ook in dat speltbrood niet gezonder of ongezonder is dan tarwebrood. Als we moeten kiezen tussen wit, bruin of volkoren heeft dat laatste de voorkeur. In witbrood zitten veel minder vitaminen, mineralen en vezels dan in volkorenbrood. Daarom eet je ook makkelijk te veel witbrood. Niet alleen het soort meel is belangrijk, ook zout speelt een grote rol. Over het algemeen krijgen we dagelijks te veel zout binnen. Probeer eens bij te houden hoeveel zout je zelf consumeert en check daarbij alle etiketten van de voedingsmiddelen die je eet. Het beste is om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen.

Vetten

Helaas hebben vetten de reputatie gekregen om ‘slecht voor je’ te zijn. Gedeeltelijk klopt dit ook. Er zijn namelijk twee soorten vet: verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Laatstgenoemde zijn juist zeer goed een mens: ze verlagen het cholesterol en verkleinen zo de kans op hart- en vaatziekten. Verzadigde vetten verhogen juist het cholesterolgehalte in het bloed.

Vet is absoluut niet iets dat zoveel mogelijk vermeden moet worden. Elk mens heeft vet nodig als brandstof en als drager van vitamine A, D en E.

Onverzadigd vet vind je in zowel dierlijke als plantaardige producten. Een aantal van deze producten zijn olie, vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring en paling. Ook in noten zoals onder andere amandelen, cashewnoten, paranoten, hazelnoten, pecannoten en walnoten zitten onverzadigde vetten.

Verzadigd vet dat je beter kunt vermijden zit bijvoorbeeld in volle zuivelproducten en in vette vleessoorten. Ook kom je vaak verzadigde vetten tegen in gebak, chocolade en koekjes.

 

Zuivel

Zuivel bevat niet alleen melkproducten, maar ook vlees, vis, ei en vleesvervangers. Een aantal voedingsstoffen in deze producten die je lichaam goed kan gebruiken zijn eiwitten, vetzuren, ijzer, calcium en B-vitamines. In de volle varianten van vlees, kaas en melkproducten zitten veel verzadigde vetten. Daarom is het aan te raden om voor de magere varianten te gaan. Wees niet bang voor het cholesterol in eieren. Dit komt niet zomaar in je eigen aders terecht en eieren zijn een goede bron van eiwitten en vitamines. Wekelijks 4 eieren past prima in een gevarieerd voedingspatroon. In vlees zit naast eiwitten ook ijzer dat door het lichaam gebruikt kan worden om bloedarmoede te voorkomen.

Drank

Wat kun je het beste drinken als je gezond wil blijven? Het allerbeste antwoord is: water. Water is onmisbaar voor ons lichaam. Natuurlijk bevatten alle dranken een percentage vocht, maar andere stoffen in de drank kunnen er voor zorgen dat deze minder gezond is dan je zou denken. Thee is ook een drank die eigenlijk onbeperkt gedronken kan worden. Natuurlijk doe je dit dan het beste zonder suiker en melk. Afgezien van de cafeïne is koffie ook een prima drank. In frisdrank en vruchtensappen zit heel veel toegevoegde suiker. Wil je graag vruchtensap drinken? Pers dan lekker zelf wat vruchten uit of meng ze in de blender. Probeer de alcoholconsumptie zoveel mogelijk te beperken.

Groente en fruit

fruitmand

Groente is een fantastisch product. Het is zo gevarieerd als je maar kan bedenken en naast erg voedzaam ook erg laag in calorieën. Je kunt er dus in principe heel veel van eten. Toch vinden veel mensen groenten niet erg lekker. Die moeten dan hun best doen om aan de dagelijkse aanbevolen 200 gram te komen. Twee stuks fruit is voor sommige mensen ook lastig, hoewel fruit over het algemeen lekkerder wordt gevonden. In fruit zit wel veel suiker, dus je moet oppassen dat je er niet te veel van eet.

Suiker

Suiker is een verhaal apart. Fruitsuikers en natuurlijke suikers uit honing zijn beter voor je dan geraffineerde suikers. Suiker zit in meer producten dan je zou denken en heeft een verslavende werking. Meer over suiker in dit artikel.