Close

Krachttraining voor mannen en vrouwen!

Natuurlijk dromen we er allemaal van om sterker te worden en mooi zichtbare spieren op onze armen en benen te hebben. Niet voor niets is krachttraining vaak razend populair. Wat veel mensen echter niet beseffen, is dat krachttraining nog veel meer voordelen kan hebben dan een paar stevige bovenarmen. Wie zijn spieren optimaal traint, kan namelijk ook makkelijker zijn gewicht onder controle houden. Daarnaast verbetert je lichaamshouding aanmerkelijk door krachttraining, en niet alleen als je aan het bewegen bent – ook wanneer je achter de computer zit, kan je lichaam daar beter mee omgaan. Hoe werkt dat allemaal, en hoe bereik je de voordelen?

vrouw met gewichten

 

Gewichtsverlies

Misschien lijkt het vreemd dat je slanker kunt worden door meer spieren te kweken. Er komt dan toch juist meer lichaamsmassa bij? Dat klopt, maar spiermassa heeft ongelofelijke voordelen voor je vethuishouding. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer energie je lichaam verbruikt – ook wanneer je rust! Vergelijk het met een auto: hoe zwaarder de motor is, hoe meer energie er in moet worden gestopt bij alles dat je ermee doet. Zo werkt het ook met je lichaam. Als je een pond extra spierweefsel hebt, stijgt je calorieverbruik met 30 tot 50 procent! Zo wordt het wel heel makkelijk om je figuur te verbeteren.

 

Houding

Maar niet alleen je gewichtscontrole wordt beter van meer spieren. Ook je algemene lichaamshouding verbetert significant. Dit heeft vooral te maken met de zogenaamde ‘onzichtbare spieren’: spieren die niet aan de oppervlakte zitten en daarom ook niet goed te zien zijn wanneer je sterker wordt. Ook als je ze niet direct opmerkt, zijn deze spieren onmisbare onderdelen van het complexe systeem van je lichaam. Worden ze sterker, dan verbetert dus niet alleen je kracht, maar ook de controle die je over je lichaam hebt. Je houding wordt gezonder, en dat komt je hele lichaam ten goede.

 

Hoe moet je trainen?

Veel mensen denken bij krachttraining direct aan fitnessapparaten en drugs maar die zijn niet altijd het meest geschikt om sterker te worden. Wanneer je een beginner bent zijn apparaten prima, ze zorgen dat je op een eenvoudige manier gewend kunt raken aan het kweken van meer spieren. We raden je echter ook aan om zo snel mogelijk over te gaan op oefeningen met losse gewichten. Niet alleen stimuleren die meer alledaagse bewegingen, waardoor je meer nuttige kracht opbouwt, maar ook trainen ze vaak meer spieren tegelijk. Het gevolg: ook die eerder genoemde onzichtbare spieren krijgen de aandacht die ze verdienen. Op die manier profiteer je optimaal van je krachttraining.

 

 

 

Krachttraining voor vrouwen

 

Krachttraining heeft allerlei voordelen: je wordt gezonder, je gaat er beter van in je vel zitten, en het kan je ook nog eens waanzinnig goed helpen om af te vallen. Toch zijn er nog heel veel vrouwen die spiertraining hardnekkig blijven vermijden. Dat heeft verschillende redenen, maar de belangrijkste is vaak toch wel dat ze bang zijn om op een man te gaan lijken – met andere woorden, dat ze dezelfde spieren zullen krijgen als die protserige krachtpatsers in de sportschool. Gelukkig is die angst volkomen ongegrond. Hieronder leggen we uit waarom je ook als vrouw zeker eens krachttraining moet proberen.

 

Je gaat niet op een man lijken

Nee, echt niet. En daar is een heel simpele reden voor: een vrouwenlichaam maakt gemiddeld tien keer zo weinig testosteron aan als een man. Aangezien dit hormoon grotendeels verantwoordelijk is voor spieropbouw, worden de spieren van een vrouw een stuk minder groot. Hoe zit het dan met al die vrouwelijke bodybuilders die je op tv voorbij ziet komen? Die trainen twee keer per dag en nemen non-stop anabolenkuren. Zolang je dat niet na gaat doen, zit je goed. En mocht je nou toch die ene vrouw op de miljoen zijn die wel een hogere testosteronproductie heeft, dan hoef je alleen maar je gewichten te verkleinen en de spieren slinken vanzelf weer.

 

Krachttraining werkt beter

Misschien leef je nog steeds met het idee dat cardio de sleutel is tot gewichtsverlies. Met bewegen verbrand je immers calorieën, nietwaar? Dat klopt, maar dat is niet het hele verhaal. Het grootste deel van de dag breng je immers in rust door, en die paar uurtjes cardio per week maken echt niet zo’n groot verschil. Beter is het dus om te zorgen dat je ook in ruststand meer energie gaat gebruiken. En hoe doe je dat? Juist, door je spieren te trainen. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer energie je lichaam erin moet stoppen – en hoe meer jij afvalt!

 

Schema’s en voeding

Ook als je af wilt vallen, is het belangrijk dat je jezelf niet de broodnodige voedingsstoffen gaat onthouden. Je lichaam heeft die immers nodig om spieren op te bouwen bij je krachttraining! Zorg dus dat je gewoon voldoende eet en probeer flink wat eiwit binnen te krijgen – dat macronutriënt is onmisbaar voor je spieren. Verder zijn er op internet diverse schema’s te vinden die speciaal zijn ontworpen voor vrouwen – hoewel het ook geen kwaad kan om een standaard schema te gebruiken. Zo lang je flink aan de slag gaat, komt het resultaat vanzelf!

Handige links

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers liken dit: