Close

Body building en Nederland

Body building is een manier om met krachttraining de spieren te ontwikkelen om zo een mooier lichaam te krijgen. Dit is een sport waarbij het verfraaien van het eigen lichaam centraal staat.

2 body builders bij een show

Aan het einde van de 19e eeuw werd het strongmen fenomeen steeds bekender. Vooral in het midden van Europa werd het erg populair. Een zeer laag vetpercentage en uitstekende verhouding van het lichaam zorgde ervoor dat sommige mannen meer opvielen dan anderen mannen. Ook deden ze vaak krachtstunts om te laten zien hoe sterk ze waren. Voor Eugen Sandow is hier erg bekend mee geworden. Hij is ook een van de eersten geweest welke gewichten ging verkopen en welke body build wedstrijden ging organiseren. Hij wordt hierdoor als een van de moderne body builders gezien en de grondleggers van het huidige krachttrainingen.

In het begin van de 20e eeuw kwamen er magazines en ook series van wedstrijden om America’s most perfectly developed man te kiezen. Voor vele jaren waren dit de body build wedstrijden. Later werden de wedstrijden ook uitgebreid met gewichten heffen. Er kwamen steeds meer magazines op de markt en er kwam zelfs een bond voor de body building. Eerst waren de Verenigde Staten en Canada de bepalende landen. Later werd het verder uitgebreid. Tegenwoordig zijn er ongeveer 160 landen bij aangesloten. Hoewel body building nog geen erkenning heeft als Olympische sport, kan dit er wel eens aankomen.

Joe Weiler heeft een waar krachttraining imperium opgebouwd. Hij heeft magazines, voedingssupplementen, apparatuur en ook tal van andere verwante zaken rondom body building in zijn imperium. Hij heeft ook de superbowl van de body building opgericht. Mr. en Mrs. Olympia! Bekende sporters als Arnold Schwarzenegger zijn hier meerdere malen kampioen geworden. Voor hem was het de basis van een acteer carrière en later werd hij zelfs Senator van de staat Californië in de Verenigde Staten.

Doping en krachtraining

Door het vele doping misbruik bij zowel professionals als amateurs heeft de body building wereld een slechte naam gekregen. Er zijn allerlei verkeerde middelen gebruikt om de spiergroei te stimuleren met tal van gevolgen voor de gebruikers. Het is spijtig hoe dit allemaal is gelopen. Nog steeds zorgt het voor een negatief beeld. Tegenwoordig zijn er namelijk tal van goede voedingsmiddelen en zelfs goede anabolen welke zorgen voor een mooier lichaam. Het belangrijkste is dat de gebruiker haar grenzen kent en weet wanneer genoeg genoeg is. Hierdoor zijn er volop vervelende situaties ontstaan.

In Nederland wordt de body building bond vertegenwoordigd door de NBBF. Alleen de body builders die zich hierbij hebben aangesloten kunnen meedoen aan wedstrijden. Er is een vakblad in Nederland van de bond wat door 30.000 mensen gelezen wordt. Er zijn echter grofweg 3 miljoen mensen welke graag met gewichten trainen in de sportschool. Er is dus nog steeds een grote potentie voor deze sport in ons land.

 

Trainen met bank drukken

bankdrukken

Vooral voor mannen is het een uitdaging om zoveel als mogelijk gewichten te kunnen drukken. Vooral bij het bank drukken is dit imposant en uitdagen. Bank drukken is een ware oefening om een specifieke weerstand te overwinnen. Je ligt op een bank en je moet dan of met dumbells of met een stang een specifieke massa aan gewicht omhoog drukken. Veel mannen trainen hier het liefste op. Het is de bedoeling dat de gewichten op borsthoogte omhoog gedrukt worden.

Door te starten met een laag gewicht kun je de beweging vanaf je borst wanneer je op de rug licht perfectioneren. Door een goede techniek op te bouwen bij het bank drukken kun je steeds meer gewichten gaan toevoegen. Het is goed om met weinig gewichten te beginnen en om het dan op te bouwen. Hierdoor worden je borstspieren, je biceps en ook je triceps steeds sterker.

Als je wilt gaan bank drukken dan zal je eigenlijk in iedere sportschool of ieder fitnesscentrum hier een aparte ruimte voor aantreffen. Er is een speciale stellage waar je een lange stang kunt voorzien van de juiste gewichten. Het is belangrijk om eerst je spieren warm te maken, voordat je met meer gewichten begint. Doe de bank druk oefening een paar keer met alleen de stang. Daarna plaats je steeds meer gewichten om de oefeningen af te ronden.
Als er geen lange stang is dan kun je trouwens ook met dumbels aan de slag gaan. Het is echter sneller mogelijk dat je gaat zwabberen met de armen.

Een hulpje!

Wees slim en doe het bank drukken met zijn tweetjes. Hierdoor kun je elkaar motiveren en tot een hoger niveau tillen. Ook is het mogelijk om elkaar te corrigeren of juist de stang of dumbells op te vangen. Je traint op een veel veiligere en beter manier.

Meer over bankdrukken op https://fit4lessamsterdam.wordpress.com/2014/04/24/meer-gewicht-bankdrukken-in-4-weken/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *