Close

Anabolen, ja of nee?

Misschien heb je er wel eens over gehoord: anabole steroïden, ook wel kortweg anabolen genoemd. Bodybuilders gebruiken ze vaak, maar ook wie ‘gewoon’ traint om sterker te worden gaat wel eens aan een anabolenkuur. Ze kunnen je prestaties dan ook fors verhogen. Toch zijn er ook negatieve geluiden te horen over anabole steroïden. Ze zouden grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengen en een trainingsritme kunnen ontregelen. Denk je erover om deze middelen te gaan gebruiken, maar ben je er nog niet helemaal zeker over? Dan vind je hier alle belangrijke informatie bij elkaar om een verstandige keuze te kunnen maken.

 

Waarom wel anabolen?

Anabolen zijn prestatie bevorderende middelen, die gemaakt zijn op basis van het hormoon testosteron. Ze zorgen er onder andere voor dat je lichaam meer eiwitten gaat aanmaken, en eiwitten worden gebruikt om spieren op te bouwen. Zo kun je dus sterker worden door het gebruik van anabolen. Ook hebben de middelen vaak een psychologisch effect. Dankzij de testosteron gaat de sporter zich zelfverzekerder voelen, wat positieve gevolgen kan hebben voor zijn uiteindelijke prestatie. Daarnaast wordt wel eens gezegd dat anabolen de concentratie verbeteren.

 

Waarom geen anabolen?

Aan al deze voordelen zitten echter ook een paar nare risico’s verbonden. Geknoei met je hormoonhuishouding kan je gezondheid namelijk ernstig schaden: het kan onder andere leiden tot hartaandoeningen, impotentie of vergroting van de prostaat. Bij vrouwen, die normaal een stuk minder testosteron aanmaken, kunnen er ook onomkeerbare viriliserende effecten optreden. Voorbeelden daarvan zijn gezichtsbeharing, een diepere stem of ontregeling van de menstruatiecyclus. Hoe graag je ook sterker wilt worden: dit zijn problemen die je ongetwijfeld wilt vermijden.

 

Wat te doen?

Wat kun je dan het beste doen wanneer je toch wel heel graag wat hulp wilt om sterker te worden? Omzichtigheid en gematigdheid zijn de sleutelwoorden. Zorg allereerst dat je ouder bent dan 21, en liefst ouder dan 26. Je lichaam is dan minder ontvankelijk voor schadelijke stoffen. Het is het beste als je al minstens een jaar – liever langer – met grote regelmaat traint, zodat je lichaam al gewend is aan spiertoename. Zorg ook dat je algemene gezondheid piekfijn in orde is. Daarnaast is het zaak om je anabolenkuur niet te overdrijven. Sommige bodybuilders nemen het hele jaar door veel te hoge doseringen, maar daarmee veroorzaak je bijna gegarandeerd problemen. Gebruik dus niet meer dan 600 mg per week en neem jaarlijks maximaal twee kuren, met minstens zes maanden rust ertussen. Train ten slotte voorzichtig en overbelast je spieren niet. Als je je hieraan houdt, verklein je de risico’s zo veel mogelijk!

 

Of liever voedingssupplementen voor je spieropbouw?

potjes met suplementen

 

Wie aan krachttraining doet, kan daarvoor allerlei redenen hebben. Misschien wil je afvallen, gewoon wat beter in je vel zitten of wat meer conditie opbouwen – allemaal goede redenen, maar geen redenen waar je extra voedingssupplementen bij nodig hebt. Dat zit echter anders wanneer je traint om harde resultaten te zien in je spiergrootte en je vaker dan drie à vier keer per week in de sportschool te vinden bent. Wanneer je zorgt dat je ook verder je voeding goed op orde hebt, kan het dan enorm helpen om je lichaam met supplementen een steuntje in de rug te geven. Maar welke middelen kun je het beste nemen? Wij geven je de belangrijkste drie.

 

Eiwitten

Eiwit is van enorm belang wanneer je aan krachttraining doet: het is namelijk de belangrijkste bouwstof voor je spieren. Het grootste deel van je eiwitten krijg je via je voeding binnen, vooral uit dierlijke producten als vlees en eieren. Toch kan het zijn dat je er wat extra van nodig hebt. In dat geval kun je kiezen uit meerdere producten, zoals het standaard whey poeder, caseïne, dat over een langere periode in je lichaam wordt afgegeven, of soja-eiwit, dat plantaardig is. Welke voor jou geschikt is, hangt helemaal af van je trainingsmethoden en het moment van de dag dat je de eiwitten neemt.

 

BCAA

Vertakte ketenaminozuren (branched chain amino acids, BCAA’s) helpen je lichaam om eiwitten beter te benutten. Ook geven ze je meer energie en zorgen ze dat je je tijdens en na het trainen minder uitgeput voelt. Voordelen alom, dus! Je lichaam kan deze wondermiddeltjes zelf echter niet aanmaken en moet ze dus binnen krijgen via je voeding. Wil je er een supplement mee nemen, dan heb je meerdere keuzes. Je kunt eiwitshakes kopen waar al BCAA’s aan toegevoegd zijn, of je kunt ze als losse supplementen aanschaffen. De keuze hangt helemaal af van jouw persoonlijke voorkeur.

 

Creatine

Creatine wordt door je lichaam geproduceerd, maar je krijgt het ook binnen via vlees en vis. Deze stof zorgt voor een grotere levering van korte kracht in de spier, en gaat daarnaast verzuring tegen. Het gevolg: je kunt meer kracht leveren, je wordt minder snel moe en herstelt na de training sneller. Wanneer je dagelijks supplementen met deze stof neemt, zorgt het ook voor meer spiermassa. Wel kan het na een kuur langzaam de werking verliezen. Om dat tegen te gaan, kun je na een week of vijf beter twee weken lang geen creatine gebruiken. Daarna is het dan weer effectiever.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *